Малишани вртића “Радост” дефиловали улицама без аутомобила

Малишани вртића “Радост” дефиловали улицама без аутомобила

У Приједору је данас, поводом европске кампање “Дан без аутомобила 2021”, на три часа био затворен саобраћај за моторна возила у најужој градској зони, а улицама су продефиловали малишани из Дјечијег вртића “Радост”.

Васпитач Биљана Павловић рекла је да вртић свакодневно подржава ову акцију и да се дјеца мотивишу на здраве животне навике, како кроз исхрану, тако и кроз видове кретања.

“То је мотивација да се што више вози бицикл, да пјешаче, да возе тротинете и дјеца све чешће долазе и у предшколску установу тим средствима. Родитељи су о том питању јако освијештени и дјеца врло радо пристају на тај вид кретања јер је кретање основна потреба предшколског узраста”, појаснила је Павловићева.

Она је додала да је у данашњем дефилеу учествовало пет вртићких група са по 20 до 25 дјеце.

Бранко Шврака из Одјељења за саобраћај, комуналне послове и заштиту животне средине и имовинско-стамбене послове рекао је да се од 16. до 22. септембра обиљежава Европска седмица мобилности, а данас Дан без аутомобила.

“Циљ ове манифестације је да се промијени свијест код људи, да се смањи употреба возила у градском подручју, да се промовишу и други видови транспорта, јавни превоз, прије свега аутобуски, те бициклизам и пјешачење”, појаснио је Шврака.

Он је додао да је ове године, због епидемије, мањи број учесника.

“Ранијих година година је то било масовније, а ове године смо се одлучили само за наше најмлађе”, навео је Шврака.

Манифестацији је присуствовао градоначелник Приједора Далибор Павловић који је најмлађим суграђанима уручио пригодне поклоне. Циљ европске кампање “Дан без аутомобила 2021” је промоција алтернативних видова саобраћаја.

Извор: Портал “Приједор 24 сата”