Дјечија недјеља

Дјечија недјеља

Биће правде на свету и знања и лепоте, деца ће спасти планету од мржње и простоте.”Љ. Ршумовић.

 

ЗАЈЕДНО МОЖЕМО СВЕ, овогодишњи је слоган Међународне традиционалне манифестације “Дјечија недјеља”, која се одржава у периоду од 04. до 10. октобра 2021. године. Обиљежавање Дјечије недјеље је прилика да се у медијима и широј јавности говори о важности поштовања дјечијих права, залагања цјелокупног друштва у подршци дјечијем расту и развоју, као и пружање подршке родитељима у вршењу њихове одговорне родитељске улоге.

Циљ обиљежавања “Дјечије недјеље” је подстицање и организовање разноврсних културно образовних, рекреативних и других манифестација и преузимања других мјера за унапређење развоја дјечије заштите. Ове године нагласак је стављен на значај заједнице и јединства и потребе да пружимо подршку једни другима, да програмске активности усмјеримо према потребама дјеце и њиховој будућности, те стварању услова за правилан раст и развој.

Васпитачи, кроз различите игре и активности, свакодневно дјецу упознају са њиховим правима, промовишу и дјеци и родитељима њихов значај, не занемарујући дјечије обавезе и одговорности, јер “обавезе долазе исто кад и права, логика је правде паметна и здрава.” Дјечија недјеља је прилика да се такве активности појачају, уз подршку свих релевантних институција које се баве васпитањем и образовањем.

Наша установа је ове године обиљежавање Дјечије недјеље започела традиционалним маскенбалом старијих и средњих вртићких група. У складу са важећим епидемиолошким мјерама, умјесто заједничке манифестације у центру града у понедељак и уторак, свака организациона јединица одржала је маскенбалску поворку у непосредном окружењу вртића уз традиционално добру подршку родитеља и шире заједнице.

Старија вртићка група из централног вртића представила се хорском пјесмом на манифестацији “Царско другарство”.

Даље су дјеца са васпитачима представила дјечија права кроз креативно изражавање, драмске приказе и игру, а заједништво са породицом кроз организовани одлазак у кино и вожњу аутобусом по градским улицама као поклон родитеља дјеци вртића. И овим активностима показали смо да заједно можемо све!