Светосавска награда у нашој установи

Светосавска награда у нашој установи

На свечаној академији у Бањој Луци која је одржана 28.01.2022. године под називом “Наши учитељи – У подвизима ка добру” уручене су светосавске награде за 42 истакнута наставника основних и средњих школа и васпитача у Републици Српској за постигнуте изузетне резултате у области васпитања и образовања ученика у протеклој школској години.

Министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић истакла је да се Савиндан обиљежава свечано, у духу светосавља, захваљујући просвјетним радницима, а свјесни њихове огромне одговорности и заслуга које имају за цјелокупни развој друштва.

Она између осталог истиче да Министарство ове године велики акценат ставља на васпитну улогу школе, јер просвјетни радници чине неизоставну карику у одрастању сваког човјека.

Васпитачица у вртићу „Радост“ Милка Шиљеговић, једна је од 42 добитника Светосавске награде, а у одабраном друштву се нашла захваљујући пројекту „Ћопићеви дани у вртићу“ која је реализована у јесен 2020. године, али и томе што се Бранковим дјелом континуирано бави у своје готово три деценије  рада у предшколству. Милка је изјавила да је вођена потребом развијања читалачких навика код дјеце, и даље, читалачке културе уопште, наглашавајући да је професионална обавеза васпитача да дјеца те навике стекну прије школе.

„Била бих сретна да у нашем граду има више читаоница и да родитељи гаје ту навику у породици, јер то доприноси развоју активног слушања код дјеце“ рекла је Милка Шиљеговић .

Реализацији пројекта претходила је посјета Хашанима гдје су настале фотографије путем којих су дјеца упознала Ћопићев родни крај, уочавала разлику између Бранковог завичаја и њиховог мјеста живљења и саживљавала се и на тај начин с његовим ликом и дјелом.

„Идеја је представити књижевна дјела нашег великог писца, примјерена узрасту, на дјеци прихватљив начин, у игровном контексту, кроз читање, причање, приповједање, кроз дружење у природи, сакупљање предмета из прошлости, упознавање обичаја и традиције у нашим крајевима. Ведрина и живост Ћопићевог духа, мноштво живописних ликова и догађаја, лако освајају дјечије интересовање“, истакла је Милка Шиљеговић. Она је нагласила да дјеца могу да разумију Ћопића и да им је јако близак јер је сачувао дјетињу душу читав живот, те да је на таквом стваралаштву могуће градити здраве навике.

„У недавној посјети Градској читаоници била сам поносна на другаре. Веома пажљиво су слушали читање које је за њих организовала Народна библиотека „Ћирило и Методије“ и показали да рад није узалудан и да се сваки труд исплати“ Додала је Милка.

Каже да за њу лично дјела Бранка Ћопића представљају литерарно благо, непресушан извор инспирације за стваралачко васпитање, радост стварања у којој љубав и изворне емоције прате све активности.

„Књижевно стваралаштво Бранка Ћопића, писца љубави и доброте, генерације су памтиле и чувале. На нама је да их слиједимо и дамо свој лични допринос“, нагласила је Милка Шиљеговић.

Према њеним ријечима, Светосавска награда Реублике Српске представља круну труда и залагања. „Поносна сам и срећна . Велика је част, лично задовољство, али исто тако и обавеза, прије свега према дјеци, колективу, професији, мом граду. Путоказ је за будућност да истрајем у стваралачком раду и пружим свој максимум унапређењу педагошке праксе и промоцији васпитаља и образовања“, навела је она.

Министарство просвјете и културе Републике Српске издалo је у децембру 2021. године  Каталог награђених дидактичких материјала  и играчака васпитно-образовних радника предшколских установа у Републици Српској, под називом „Заиграј и ти“.

У каталогу се налази и дидактичка игра „Вријеме је за слова и бројеве“ за коју је Милка Шиљеговић освојила трећу награду по Позиву Министарства просвјете и културе у 2011. години.